Historie

Een stukje historie, door Huub van de Pavert.

In het jaar 1986 werd op Kampong het jaarlijkse Europacup Hockeytoernooi gehouden. Dit toernooi was aan Nederland “toegewezen”, zoals dat heet en deelnemers waren de clubkampioenen van de hockeylanden.

De K.N.H.B had Kampong verzocht de organisatie op zich te nemen en zo geschiedde het ook. De commissie, die werd gevormd deed een beroep op alle leden van Kampong om te helpen bij de organisatie. De club was nog niet zo heel erg groot maar er meldden zich vele Kampongers en er ontstond een hechte groep medewerkers.

Het toernooi organisatorisch als sportief een groot succes. Kampong Heren 1 werd Europees Kampioen en dat kwam de bieromzet goede, waardoor ook de penningmeester zeer tevreden was.

Toen de rookwolken waren opgetrokken keken allen uit naar een welverdiende vakantie. Alle leden die geholpen hadden tijdens het toernooi werden bedankt en wij vertrokken met een paar families naar Frankrijk om aan de Zuid-Westkust op een camping bij Capbreton in de buurt van Biarritz te gaan kamperen. In onze onschuld hadden wij wel vermeld waar wij naar toe zouden gaan en dat bleek behoorlijk verkeerd uit te pakken.

Net toen wij ons daar hadden geïnstalleerd arriveerden een aantal Kampongers waar we net afscheid van hadden genomen. Het bleek een grote club te worden. Wij gingen uiteraard veel naar het strand, maar het leven op de camping zelf bestond uit eten, drinken en……… Jeu de Boules spelen. Onze echtgenoten en kinderen vroegen tenslotte wat meer aandacht. In enthousiasme beloofden wij om weer terug in Nederland bij te gaan Jeu de Boulen en dat gebeurde ook.

Een grasveldje (op de plaats waar wij nu steeds boulen) werd door Agterberg uit Groenekan omgetoverd tot boulodrome, via de ouders van Gert Bogers kregen wij verlichtingen en via de Gemeente Utrecht werden 14 banken versierd. Tot slot completeerde een stokoude caravan het terrein (want een glaasje wijn moest er toch geschonken kunnen worden). De accommodatie was er!

Lid worden van de Nederlandse Jeu de Boules Bond was een voorwaarde, maar dan moesten wij wel eerst een volwaardige afdeling van Kampong zijn. Die horde was moeilijk te nemen, want bij Kampong keken een aantal mensen met argusogen naar hetgeen er gebeurde.

Jeu de Boules was geen sport een “spel” en paste dus niet in het sporten die al beoefend werden. Tijdens de buitengewone ledenvergadering van Kampong i.v.m. het 85-jarig bestaan mocht ik in juni 1987 dat voorstel toch toelichten en omdat dat gebeurde aan het einde van die feestelijke vergadering was de stemming inmiddels zo vrolijk, dat niemand meer de moeite nam “tegen” te stemmen. Jeu de Boules werd een volwaardige afdeling van Kampong.